Brain Based Safety

Hoeveel kost veiligheid?

Home » Hoeveel kost veiligheid?

Hoeveel kost veiligheid?

Er zijn diverse wetenschappelijke studies gepubliceerd die de band tussen veiligheid en winstgevendheid in de bouwsector onderzoeken. Deze studies richten zich op de correlatie tussen drie soorten kosten: de verplichte (als gevolg van wettelijke eisen), de preventieve (zoals training) en de curatieve (ontstaan door schade, claims, ziekte). In diverse projecten zijn deze kosten berekend als een percentage van de bouwkosten en vervolgens vergeleken. De resultaten tonen aan dat er een optimaal investeringsniveau bestaat!

Bedrijven die zo min mogelijk investeren in veiligheid worden relatief vaak geconfronteerd met incidenten, ziekte en noodzakelijke reparaties voor oplevering. Een laag budget voor veiligheid leidt tot meer zogenaamde faalkosten. Die overtreffen de besparingen. Met andere woorden: bezuinigen vooraf, leidt tot hogere kosten achteraf. Anderzijds, bedrijven die veel investeren in veiligheid krijgen een betere grip en consistentie in hun processen, maar deze investeringen betalen zich niet volledig terug door lagere faalkosten. Beide trends lijken logisch. De belangrijkste vraag: is er een optimaal punt van investering? Dat blijkt het geval te zijn. De onderstaande grafiek illustreert de relatie tussen de soorten kosten. Het optimale punt komt uit op 1,05% van de bouwkosten.

 

De onderzoekers geven aan dat dit optimale punt is berekend voor projecten met een gemiddeld risiconiveau en voor bedrijven die al een redelijk veiligheidsniveau hebben. Bij extra risicovolle projecten is een hoger budget nodig om veiligheid te waarborgen. Bedrijven met een lage veiligheidsnorm doen er goed aan eerst te investeren in verbetering van de organisatie door middel van managementtraining en -begeleiding.

Juni Daalmans, 03-08-2023

Brain Based Safety

Blok56 - Webdesign & Grafisch ontwerp ×

Blok56, één ontwerpburo voor uw complete visuele communicatie. Het ontwerp van uw logo tot complete huisstijl, (product)fotografie, virtuele tours en natuurlijk uw website of webshop.

Ook zin om een project te starten? Neem contact met ons op, dan gaan we bouwen aan uw merk!

Contactinformatie

Emmasingel 56, 6001 BD Weert

Ontwerpburo: Blok56.nl
Email: info@blok56.nl
Telefoon: +31 (0) 495 623 646
Scroll naar boven